top of page

SIGMA 35mm f/1.4 DG HSM Art (Nikon)- én így szeretlek!

Be kell vallanom, hogy ugyan úgy vásárolom a fotózáshoz az eszközeimet, ahogyan a cipőimet választom. Ha valami szerelem első látásra, akkor az az enyém kell hogy legyen. Addig küzdök érte, amíg megszerzem.




Így történt ez ebben az esetben is. Persze mindig van egy másik hang a kisördög mellett, aki megpróbál a helyes útra terelni. Ezért elkezdtem teszteket nézegetni, összehasonlítani stb. Arra a következtetésre jutottam, hogy ár érték arányban ő lesz a legmegfelelőbb számomra. Plusz már van másik Sigma objektívem, amivel nagyon elégedett vagyok.



Eljött a nap és izgatottan próbáltam ki az én szépségemet, először a szabadban. Legfőképpen családi fotózásokra és gyerekekre specializálódtam, ezért nekem nagyon fontos, hogy a gépem és az objektívem gyorsan reagáljon. Imádom ha a háttér elmosódik és csak a gyerekek élesek. Ezért nyilván a megfelelő napszakban és fényviszonyokban f/1.4-en teszteltem. Az első használatkor elég sok "rontott" fotót tapasztaltam. Bár a fényképezőgép azt mutatta jó helyen van a fókusz és minden tuti, a végeredményen még sem ez látszott. Teljesen kiborultam, hiszen ha egy megismételhetetlen pillanat úszik el a homályba, akkor már nincsen mit kezdeni. Majd profi tapasztalt gyerek modelleken folytattam a tesztelést, stúdió körülmények között.



Teljes kiborulás és aggodalom lett úrrá rajtam, amikor 10 fotóból 6 frontfókuszos vagy backfókuszos lett. Továbbá erősen vignettált lett a fotó, amit nem igazán szerettem volna. Azon gondolkoztam, hogy biztosan bennem van a hiba. Majd utána a vázban kerestem, és legvégül elvittem a szervizbe a gépemet az obival. Az eredmény az lett, hogy egyiknek sincs semmi hibája. De ha senkinek semmi problémája, akkor miért történik ez? Nem akartam feladni... Különböző csoportokban és fórumokon kerestem a megoldást, végig néztem ezer teszt videót minden országból... Majd egyszer csak megvilágosodtam. Rá kelet jönnöm, nem az objektívben van a hiba, hanem a nem megfelelő használatban. Mivel stúdióban többet tévesztett ezért elkezdtem kielemezni mik lehetnek a tényezők, amikor nem azt az eredményt hozza, mint amit elvárok: 1. A nem megfelelő távolság a modelltől. 2. Nem megfelelő távolság a modell és a háttér/enteriőr között. 3. Ha 1.4-en fotózom, nem jó ha a modell mozog vagy szaladgál. 4. Nem megfelelő fényviszonyok. 5. Stabil tartás (ne mozogj miközben lövöd a fotót) 6. Ha többen is szerepelnek a fotón és nagyra nyílt blendével fotózol, akkor nagyon fontos, hogy egy síkban helyezkedjenek el arcok.




Vagy a másik megoldás, hogy szűkebb blendével fotózol. Most, hogy megtanultam vele élni, és tudom, hogy mire figyeljek oda már sokkal kevesebb kidobandó fotóm van.



Ezért én elégedett vagyok vele és továbbra is boldogan fogom használni az én kicsikémet.


© 2019 Bakos Mirtusz Eszter Style&Photo- Hungary, Budapest   mirtustyle@gmail.com

Tel: +36 20 469 0254


36 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page